top of page
AINEEN TAIDEMUSEO
Torikatu 2, Tornio

Mitäs täällä tapahtuu? - kokoelmanäyttely

Kokoelmanäyttely Mitäs täällä tapahtuu? esittelee teoksia Aineen taidemuseon ja Aineen Kuvataidesäätiön kokoelmista. Näyttely kertoo muun muassa mikä on taidemuseo, mitä taidemuseossa tehdään ja haastaa kävijää pohtimaan, millaisia taideteoksia museossa tulisi olla.

Näyttely sopii kaikenikäisille ja sen tekstit on kirjoitettu helpolla suomen kielellä, joka on käännetty ruotsiksi ja englanniksi.

Lähellä - kokoelmanäyttely 14.2.2024–2.6.2024

Aineen taidemuseossa ystävänpäivänä avautunut kokoelmanäyttely Lähellä on valmistunut yhteistyössä ammattiopisto Luovi Tornion, Tornion Työvoimalasäätiön sekä Aineen taidemuseon Ystävät ry.n kanssa. Näyttely on syntynyt puolen vuoden aikana säännöllisten tapaamisten yhteydessä, joissa on tutustuttu Aineen Kuvataidesäätiön ja Aineen taidemuseon kokoelmiin toiminnallisesti ja suunniteltu näyttelyä yhdessä.

Näyttelyä on tukenut Suomen Kulttuurirahaston Lapin rahasto.

Kasvun aika 11.6.–31.12.2024 

Kokoelmanäyttely Aineen Kuvataidesäätiön ja Aineen taidemuseon kokoelmien teoksista. Näyttely esittelee miten metsää, puita ja muun lajisia on kuvattu taiteessa eri vuosikymmeninä. Esillä olevat teokset kattavat suomalaista kuvataidetta 1800-luvulta nykypäivään saakka. 

Kuutti Lavonen - Purjehdus hiljaisuuteen 24.5.–29.9.2024 

Purjehdus hiljaisuuteen esittelee taiteilija, taidegrafiikko, professori ja valokuvataiteilija Kuutti Lavosen (s. 1960) laajaa tuotantoa usean vuosikymmenen ajalta eri kokoelmista sekä uudempia teoksia. Runollinen kokonaisuus valottaa taiteilijan monipuolista ja pitkää uraa

  

Palette
TORNIONLAAKSON
MUSEO
Torikatu 4, Tornio

Naisen ääni – naiskuvia Tornionlaaksosta

9.3.–2.6.2024

 

Näyttelyssä tuodaan esille tornionlaaksolaisten naisten pienoiselämäkertoja, joita on kerätty Suomalaisen Naisliiton Naisten Ääni -hankkeessa saman nimiselle nettisivustolle. Näyttely nostaa henkilökuvien kautta esille tornionlaaksolaisten naisten vaikutusta suomalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin.

 

Yhteistyössä Naisliiton Tornion yhdistys, Ammattiopisto Lappia ja Tornionlaakson museo. Näyttely on osa Tornionlaakson museon Vårt gemensamma museum – Meän museo -juhlavuotta.

 

Ett enda brev från mor – Yks ainoa kirje äitiltä

27.6.–15.9.2024

 

Tornionlaaksolainen perinne oon Jennie Lindin ”Yks ainoa kirje äitiltä” –näyttelyn keskheinen teema. Jennie Lind oon syntyny vuona 1975 Luulajassa ja tekkee työtä enniimmäkseen Pohjos-Ruottissa filmaajanna ja valo-kuvvaajana. Lyhytfilmidokumentti oon osa ”Yksi kirje äitiltä” –näyttelyä. Toinen osa oon näyttely, jossa oon valokuvia perhealbumista 1930-, 1940- ja 1950-luvuilta Torisen kylästä Tornionlaaksossa. Kuvitten alla oon tekstit ruottiksi ja meänkielelä. Näistä yhessä tullee henkilökohtanen perhekertomus ikävästä, kaipuusta, me-netyksistä ja muistoista, jokka kuvvaava minun tornionlaaksolaisperinnettä nykyaikhaan yhistettynä.

Näyttely on osa Tornionlaakson museon Vårt gemensamma museum – Meän museo -juhlavuotta.

 

Wood
bottom of page